Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.10.2017 22:50 - Защо Инфлацията Не Достига Целта
Автор: frb1984 Категория: Политика   
Прочетен: 3713 Коментари: 1 Гласове:
15


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Въведение

Графика показва мярката за инфлацията на лични потребителски разходи (PCE) , както headline, така и core (изключваща храната и енергията), от 2006 г. насам. Инфлацията е постоянно под целта на ФЕД от 2% през последните пет години и може би още по-изненадващо, е спада и тази година. В този блог , ще се опитам да дам обяснение за причините, които водят до спада на инфлацията разчитайки на комуникацията от членове на FOMC. В блога , ще опиша  на кратко политическата рамка (Inflation Targeting) определена от ФЕД и причини за нейното въвеждане. Понеже формата на изразяване е” блог” и предвид огромните данни по темата(в краят на блога съм посочил линкове за допълнителна информация), текстът които следва няма претенции за изчерпанoмост по темата , просто показва някой от най- дискутираните причини за липсата на инфлация(PCE) от последните месеци.

image

Инфлационно насочване (Inflation Targeting) 1 

Насочването на инфлацията, поне в най-добрата практика, се състои от две части: политическа рамка с ограничена дискреция и комуникационна стратегия. При ограничена дискреция централната банка е свободна да направи всичко възможно, за да стабилизира производството и трудовата заетост в условията на краткосрочни смущения, с подходяща предпазливост, произтичаща от несъвършените познания за икономиката и последиците от политиката. Особено важно обаче е, че при провеждането на стабилизационната политика централната банка трябва да запази силната си ангажираност да поддържа твърдо контрола върху инфлацията. Въпреки че комуникацията играе няколко важни роли в насочването на инфлацията, може би най-важните са фокусирането и закрепването на очакванията, както и обяснението на политическата рамка на обществеността. Заедно тези два елемента насърчават както ценовата стабилност, така и добре закотвените инфлационни очаквания; последните от своя страна улеснява по-ефективната стабилизация на производството и заетостта. Очевидно има ограничения за това, което може да се постигне; в края на краищата комуникацията трябва да бъдат подкрепени от действия под формата на успешни политики.

Защо ФЕД се страхува от липсата на ценова стабилност ?

След основаването на системата на Федералния резерв Съединените щати преживяха две големи, продължителни отклонения от ценовата стабилност. Първото бе през 1929-33, при което цените паднаха с около 10% годишно; вторият е продължителният инфлационен период, започнал през втората половина на 60-те години и продължил до началото на 80-те години. Всеки от тези епизоди се свързва не само с нестабилността на цените, но и с изключително лошото икономическо представяне по-общо. Дефлацията от 1929-33 г. доведе до и в значителна степен е причината за широкия икономически колапс, който сега познаваме като Голямата депресия. Инфлацията, започнала в Съединените щати през втората половина на 60-те години на миналия век(период известен като Голямата Инфлация) 2, е свързана с бавен растеж, пристъпи на висока безработица и нестабилност в икономическата активност, включително двете най-тежки рецесии в следвоенния период през 1973-75 и 1981-82. Страхът произлиза от грешните политиките провеждани от страна на ФЕД в периодите преди кризите. Пример: през 60-те години на миналия век, политиците в САЩ изглежда вярвали, че съществува дългосрочен компромис между инфлацията и безработицата. Това означава, че като се приеме скромно увеличение на инфлацията, политиката би могла да постигне трайно по-ниска безработица. Резултата е ,че инфлацията достига 9,8% през септември 1980 г. (измерена чрез основния дефлатор на PCE, 12-месечен процент на изменение) ,  а безработицата през рецесията 1981-82 достига 10,8%.Твърде ниското ниво на инфлация е нежелателно, тъй като, наред с други неща, тя обикновено води до ниски нива на лихвите по федералните фондове в нормални времена, като по този начин предоставя по-малко възможности за облекчаване на паричната политика за борба с рецесия. Предотвратяване на дефлация. Федералният резерв се опита да запази буферна зона за инфлацията, т.е. през нормални времена тя не трябва да се намира в близост до нула. Поддържането на инфлационна буферна зона намалява риска от големите, неочаквани спадове на съвкупното търсене които да доведат инфлацията на дефлационна територия. Разбира се, тази полза от наличието на буферна зона за инфлацията трябва да бъде претеглена спрямо разходите, свързани с позволяването на по-висока инфлация в нормално време. През 2012 г. FOMC прие за първи път изрична по-дългосрочна инфлационна цел от 2%( симетрична), измерена чрез индекса на цените на PCE. 3

Временни фактори



image

Временните фактори са, по дефиниция, преходни. Например, по-силен долар и свързаното с него намаляване на цените на вноса изиграха важна роля за намаляване на инфлацията в различни периоди през последните девет години. Но по-силният долар не е фактор, който забавя инфлацията днес: доларът е относително стабилен през по-голямата част от 2015 г. и 2016 г., а след това се е понижил спрямо повечето валути досега тази година. Фигура  показва приносът на различни фактори за недостига на инфлация на цените на PCE от 2% годишно(simple model) 4. Както се вижда от лилавата пунктирана част от баровете, недостатъчното използване на труда или "Slack" представлява намаляващ дял от дефицита от 2012 г. насам и сега има незначителен ефект. За сравнение, влиянието на промените в храните, енергията и цените на вноса - плътните сини и червени барове - е по-съществено през последните няколко години, въпреки че техният принос се оценява като значително намален тази година. Както се вижда от баровете със зелени  ивици, остатъчният компонент на дефицита е умерено положителен средно от 2008 г. до миналата година. Тази година обаче инфлацията е неочаквано слаба от гледна точка на модела. Тази необичайно големи дефицити отразяват еднократни временни промени в цените на някои групи стоки и услуги, като например: големия спад в цените на телекомуникационните услуги, свързани с въвеждането на неограничени планове за данни и еднократно понижаване на цените на лекарствата, тъй като различни лекарства излизат от патента.Спадът на цените на самолетните билети се дължи на смяна в модела на услугата (ниско бюджетни самолетни билети).Спад в цените на автомобилите(по- голям в сектора на продажби на коли на старо) се дължи на покачващите се просрочия по заеми (погледни следващата графика) и големите запаси на производителите.
image

Въпреки , че повечето фактори описани по-рано имат временен характер и най- вероятно ще подържат слабост на инфлацията до пролетта на 2018г.,други индикатори сигнализират за притеснителен спад в тенденцията за инфлация. Следващата графика показва мярка за инфлацията изготвяна от икономистите на Далас Фед Trimmed mean” 5. Тази мярка очертава най-крайните месечни движения на цените нагоре и надолу и, според икономисти, представлява по-надежден показател за тенденцията на инфлацията.
image

 

Resource Utilization

По принцип строгите ограничения на ресурсите оказват натиск върху разходите и водят до повишаване на цените. Когато е все по-трудно да наемете и задържате квалифициран персонал, ще трябва да повишите заплатите, за да получите работниците, от които се нуждаете. Коефициентът на безработица, съответстващ на дългосрочната ценова стабилност по всяко време, не е известен и трудно можем да се прецени. Медианата на прогнозите за по-дългосрочната безработица, подадена от участниците в FOMC на срещата през месец Септември, е около 4-1 / 2% 6. Макар че безработицата вероятно е най-добрата единна обобщена мярка за оползотворяване на труда, някои показатели показаха по-малко подобрение след финансовата криза.Първо, заетите от населението лица на възраст между 25-54 г. остава значително под нивото от 2007 г. Второ факта, че процентът на участие на работната сила за тези група, се увеличава последната година въпреки ,че безработицата падна под естественото и ниво спрямо прогнозите на FOMC. Изследване на Атланта ФЕД  7 показа, че неотдавнашното увеличение на процента на участие в трудовия пазар 25-54 г.възраст е съсредоточено сред жените, особено жените с средно образование или по-ниско. Работниците с по-ниска степен на образование са склонни да бъдат първите, които страдат от рецесия , и последните, които се възползват от възстановяването. Едно тълкуване на нарастването на участието в тази група е, че процесът на пълно възстановяване след Голямата рецесия все още не е напълно завършен. Въпреки това други изследвания показват, че част от спада се дължи на намаляването на търсенето на нискоквалифицирани работници в резултат на напредъка в технологиите и глобализацията. Друга причина, поради която има известна несигурност и може да има остатъчен пропуск на пазара на труда, който не е напълно обхванат от основните мерки за безработица е хората които искат да работят повече часове. Това има отражение върху динамиката на инфлацията, тъй като тези хора могат да дадат приоритет на повече часове или сигурност на работното място в сравнение с по-високите заплати при преговорите за трудова заетост. Въпреки , че броят на заетите на непълно работно време по причини независещи от тях достига пред кризисните нива от 2007г. спредът при заплащането остава разширен(погледни следващата графика ).
image

 

Крива на Филипс

Статистическите данни сочат, че връзката между безработицата и инфлацията не е толкова силна днес, както в предишни времена. С други думи, всяка определена сума на забавяния на пазара на труда днес играе по-малка роля в генерирането на инфлация, отколкото в седемдесетте или осемдесетте години. Всъщност може да има известна прагова стойност на безработицата, под която ще се появи негативиран натиск върху заплатите и цените. Например, един изследовател стигна до заключението, че прагът е с повече от процентен пункт под естествената скорост(спрямо FOMC). Това би било някъде под 3-1 / 2 процента.Друго проучване на Blanchard (2016) 8, разглежда връзката на кривата на Филипс в САЩ(погледни следващата таблица ). Това изследване показва , че дори ако нивото на безработица в САЩ спадне значително, ефектът върху инфлацията вероятно ще бъде малък. С други думи, кривата на Филипс изглежда днес по-плоска от преди.
image

 

Очакванията за инфлацията

Очакванията за бъдеща инфлация играят важна роля в процеса на инфлацията. Например работниците изграждат тези очаквания в своите искания за заплащане - те искат да се уверят, че заплатите им ще запазят покупателната си способност в условията на по-високи цени. Тези по-високи заплати се вписват директно в структурата на разходите на фирмите. Очакванията за инфлацията също оказват влияние върху ценовите решения на фирмите. Ако служител във фирма увеличава производителността си с в реално изражение с 1%(на колкото се равнява приблизително средния ръст на производителността в САЩ след кризата, погледни изображението по текста) и очакваната инфлация от работника и мениджмънта е 2 %(равняваща се на приблизително на очакванията за инфлацията от потребителите в проучването на Университета в Мичиган и професионалните прогнози  9). Тогава вероятно биха стигнали до 3% увеличение на заплатата(това е силно опростен модел).
image

 

Въпреки стабилните очаквания за инфлацията, сравнявайки тригодишния период, завършващ през второто тримесечие на тази година с тригодишния период, приключил непосредствено преди финансовата криза, 10-годишните TIPS (Treasury Inflation-Protected Securities), е 3/4 %  по-ниска(погледни графиката под текста).  Този спад може да се интерпретира като значителен спад в очакванията на участниците на пазара за най-вероятния изход за инфлацията в дългосрочен план. Изследванията обаче показват, че спадът в компенсацията на TIPS  вместо това отразява основно намаляването на премиите за инфлационен риск и разликите в ликвидността на номиналните и индексираните държавни ценни книжа. Измерването на средностатистическите очаквания на домакинствата за инфлацията през следващите 5 до 10 години на Университета в Мичиган показва, че средните очаквания на домакинствата е с 1/4 процентни пункта по-ниска през последния тригодишен период в сравнение с пред кризисните години. Част от членовете на FOMC отдават това понижение в очакванията на факта ,че домакинствата и фирмите са преживели продължителен период на инфлация под целта на ФЕД и това може да повлияе на тяхното възприемане на основната инфлация.Друго обяснение може да бъде по-голямата близост на лихвите по федералните фондове до тяхната ефективната долна граница поради по-нисък неутрален лихвен процент. Когато ФЕД разполага с ограничено пространство, за да компенсираме неблагоприятни развития в икономиката, използвайки по-ефективни конвенционални инструменти, ниският неутрален процент би могъл да увеличи вероятната на периоди на инфлация под целта 10. Други централни банкери твърдят , че 2% симетричната инфлацията се е превърнала в прекалено твърда политическа цел, което е допринесло за формулирането на по-ниски очаквания в обществото 11. С две думи ФЕД трябва да оставя  по-висока целева инфлация за ограничени и контролирани периоди от време, което да покаже на обществото , че 2% инфлация не е таван .Имам и участници , които са на мнение, че ФЕД вече превантивно е затегнал прекалено финансовите условия 12.
image

 

Други фактори водещи до недостатъчна динамиката на инфлацията

Една от възможностите в тази насока е продължаването на ниския растеж на цените на здравните грижи. Разходите за лично потребление(PCE) включват всички медицински услуги, включително тези, плащани от Medicare и Medicaid; цените за последните могат да се разглеждат като "администрирани", защото по същество се определят от правителството. Друга причина, поради която слабостта може да е по-голяма, е ефектът от така наречената "global slack". Това е понятието означава, че глобализацията е направила характеристиките на предлагането на работна ръка по-унифицирани навсякъде по света и пазарите на труда са по конкурентни. Условията на чуждестранните пазари на труда следователно биха могли да потискат вътрешната инфлация, дори когато вътрешните трудови ресурси се свиват. Всъщност едно проучване заключава, че по-голямата част от намаляването в търсенето на нискоквалифицирани работници може да се отдаде на офшоринга на трудоемко производство. Може да се добави, че слабото поведение на заплатите може да се дължи отчасти на един общ фактор, свързан със загубата на сила на ценообразуване на труда на национално равнище, произтичаща от заплахата за преместване. Следващ фактор е промяна в потребителските предпочитания към онлайн канали за дистрибуция от традиционните магазини на „тухли и хоросан”. Това води до повишена способност на купувачи да сравняват цените бързо и лесно между различните продавачи , което причинява намаляване на ценовите маржове и възпрепятства фирмите да повишат цените в отговор на нарастващото търсене.Друг фактор водещ до слабост в динамиката е промяна в начина по който фирмите се конкурират за персонал(престиж на фирмата,гъвкаво работно време,значимост на работника , дялово участие във фирмата, възможност за развитие и т.н ) .

Заключение

Слабостта в отчитането на инфлацията изглежда преходна, но някои еднократни спадове на индивидуалните цени няма да паднат от средните годишни стойности до следващата пролет. Ефектът от ураганите обаче вероятно ще доведе до временно увеличение на отчетената инфлация през следващите няколко месеца. Ураганите разрушиха рафинерии и разпределителните съоръжения, което довежда до временно повишение цените на бензина. Разбира се, тъй като този капацитет се връща в реално време, цените на бензина вероятно ще се върнат към нивата преди урагана, налагайки още по-нисък отпечатък върху инфлацията. Въпросът е, че допълнителният "шум" в данните ще направи малко по-трудно в близко бъдеще да се определи основната тенденция на инфлацията във време, когато политиците се стремят да различат тенденцията от шума, като се имат предвид последните ниски показания. Важно е да се подчертае ,че икономическите кризи от краят на 90-те и последната голяма криза от 2007г. дойдоха във времена, когато инфлацията(инфлационните очаквания) беше стабилна.

Благодаря за Вниманието !!!

1.      1. Bernanke, Ben, and Frederic Mishkin (1997). "Inflation Targeting: A New Framework for Monetary Policy?" http://web.uconn.edu/ahking/BernankeMishkin97.pdf

Bernanke, Ben (2003). " "Constrained Discretion" and Monetary Policy", Remarks to the Money Marketeers of New York University, February 3 .

https://www.federalreserve.gov/boarddocs/speeches/2003/20030203/default.htm

Bernanke, Ben (2003). A Perspective on Inflation Targeting” , At the Annual Washington Policy Conference of the National Association of Business Economists, Washington, D.C.

https://www.federalreserve.gov/boarddocs/speeches/2003/20030325/default.htm

2.       2.Mayer, Thomas (1998). Monetary Policy and the Great Inflation in the United States: The Federal Reserve and the Failure of Macroeconomic Policy, 1965-79, Cheltenham, U.K.: Edward Elgar.

3.       3.The Statement on Longer-Run Goals and Monetary Policy Strategy is available on the Board"s website at.  https://www.federalreserve.gov/monetarypolicy/files/FOMC_LongerRunGoals.pdf

4.       4.Yellen, Janet L. (2015) "Inflation Dynamics and Monetary Policy," speech delivered at the Philip Gamble Memorial Lecture, University of Massachusetts, Amherst, Amherst, Mass., September 24. https://www.federalreserve.gov/newsevents/speech/yellen20150924a.htm

Janet Yellen (2017), "Inflation, Uncertainty, and Monetary Policy," speech delivered at "Prospects for Growth: Reassessing the Fundamentals," the 59th annual meeting of the National Association for Business Economics, Cleveland, Ohio, September 26. https://www.federalreserve.gov/newsevents/speech/yellen20170926a.htm

5.       5.Federal Reserve Bank of Dallas. Trimmed Mean PCE inflation rate -https://www.dallasfed.org/research/pce

6.       6.Economic projections of Federal Reserve Board members and Federal Reserve Bank presidents under their individual assessments of projected appropriate monetary policy, September 2017 - https://www.federalreserve.gov/monetarypolicy/fomcprojtabl20170920.htm

7.       7.Federal Reserve Bank of Atlanta - Behind the Increase in Prime-Age Labor Force Participation - http://macroblog.typepad.com/macroblog/2017/07/whats-behind-increase-in-prime-age-labor-force-participation.html

8.       8.Blanchard, Olivier (2016). "The U.S. Phillips Curve: Back to the 60s? " Policy Brief PB161. Washington: Peterson Institute for International Economics, January. - https://piie.com/publications/pb/pb16-1.pdf

9.       9.Federal Reserve Bank of New Your, Primary Dealer Surveys - https://www.newyorkfed.org/markets/primarydealer_survey_questions.html

Federal Reserve Bank of Philadelphia, Survey of Professional Forecasters - https://www.philadelphiafed.org/research-and-data/real-time-center/survey-of-professional-forecasters

10.    10.Kiley, Michael T., and John M. Roberts (2017). "Monetary Policy in a Low Interest Rate World ," Finance and Economics Discussion Series 2017-080. Washington: Board of Governors of the Federal Reserve System, August.- https://www.brookings.edu/wp-content/uploads/2017/03/5_kileyroberts.pdf

11.    11.Evans, Charles (2017) “Monetary Policy Challenges in a New Inflation Environment” , a speech delivered on June 19, 2017, before the Money Marketeers of New York University in New York City - https://chicagofed.org/publications/speeches/2017/06-19-17-monetary-policy-challenges-in-a-new-inflation-environment-money-marketeers

12.    12.Kashkari, Neel (2017) ,Federal Reserve Bank of Minneapolis “My Take on Inflation” - https://www.minneapolisfed.org/news-and-events/messages/my-take-on-inflation

 

 


 

 



Тагове:   инфлация,   Фед,   PCE,


Гласувай:
15



1. shtaparov - Допускам че я достига понеже осно...
20.10.2017 17:33
Допускам че я достига понеже основната й цел според мен е да не допусне никой случаен човек да натрупа богатство,с което да застраши властта на олигарсите.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: frb1984
Категория: Политика
Прочетен: 42379
Постинги: 14
Коментари: 35
Гласове: 15
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031